Želimo da našem imanju na Savini vratimo ono što mu pripada, a to su vinogradi i vino.

Zoran Obradovic

 

Priča o vinariji Savina u stvari je priča o jednom imanju, o jednom manastiru, o jednoj porodici. “Kada smo u muzeju grada pronasli venecijansku Zemljišnu knjigu iz 1753. godine i naišli na podatak da se naše imanje zvalo Villa de Meljine a da su na celom potezu Savina bili vinogradi, znali smo šta nam je činiti”, kaže Zoran Obradović

Kuća, imanje i vinarija porodice Obradović nalaze se na Savinskom bregu, lokaciji iznad manastira Savina u naselju Meljine u Herceg-Novom. Tu je Castel Savina ušuškan u raskošnu mediteransku vegetaciju, na jednoj od idiličnijih pozicija na jadranskoj obali. Manastir Savina, kažu, potiče iz davne 1030. godine, mada najstariji zapisi u kojima se pominje datiraju iz 1648.

Što se tiče same vinarije Castel Savina, sve je započelo pre 17 godina kao produžetak velike iskrene ljubavi prema vinu. Nakon što smo godinama obilazili najbolje vinarije francuske, italije i regiona, odlučili smo da uradimo nešto za sebe, svoje imanje i za čitav kraj. Tako smo nakon povratka iz Engleske u rodni kraj, bez mnogo oklevanja, odlučili da na svom imanju zasadimo vinograde. Danas imamo 2 ha i na njima su samo internacionalne sorte groždja, osim jedne – žižak, autohtone bele sorte, slične dubrovačkoj malvaziji. Vinogradi se nalaze na najboljem delu imanja, na južnoj ekspoziciji, odakle pogled “puca” na more.

Do 2014. godine vina smo pravili za nas i naše prijatelje, jer zaista uživamo u vinima. Danas želimo da ostanemo u okvirima male vinarije, da pravimo vina za Boku Kotorsku, primorje i tek nešto malo za prijatelje u Beogradu, ukupno ne više od 20.000 boca.

Prvenstveno, želja nam je da oživimo ceo kraj, da ga sačuvamo, obnovimo. Zasadili smo u 2015. godini vinograde na manastirskom imanju, jer želimo da pravimo vino za Manastir Savina. Kroz vinarstvo želimo da damo smisao našem boravku na ovom, po mnogo čemu posebnom mestu.”